Krótkie łańcuchy dostaw żywności
Ogłoszenie archiwalne Wygasło: Wtorek, 16 Kwiecień, 2024 10:30
Szczegóły ogłoszenia
- Kategoria: Dam pracę / Inne
- Forma pracy:Pełny etat
- Umowa:Umowa zlecenie
- Pracodawca: ADN
Opis oferty pracy
Cel szkolenia:Uznana firma szkoleniowa poszukuje trenerów do poprowadzenia szkoleń mających na celu rozwój zawodowy osób pracujących w sektorze rolnictwa i poprawę funkcjonowania ich gospodarstw oraz zapewnienie dostępu do najbardziej aktualnej wiedzy w danym zakresie tematycznym, w tym do wyników badań oraz nowych i innowacyjnych rozwiązań.
Grupa docelowa:
Rolnicy, domownicy rolników, małżonkowie rolników, osoby zatrudnione w rolnictwie, właściciele lasów, wnioskodawcy lub beneficjenci operacji typu „Premie dla młodych rolników” w ramach poddziałania „Pomoc w rozpoczęciu działalności gospodarczej na rzecz młodych rolników” objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020.
Szkolenia 2-dniowe dla grupy: 30 osób + 4 trenerów
OPIS:
1. Szkolenia
a) LICZBA GODZIN DYDAKTYCZNYCH 10 h, 1 dzień po 5 godzin dydaktycznych (1 godzina dydaktyczna = 45 minut)
b) METODY DYDAKTYCZNE - Wykład
c) ŚRODKI DYDAKTYCZNE - Prezentacja multimedialna, materiały filmowe
d) MATERIAŁY - dostarczone przez Zamawiającego
Czas trwania szkolenia:
1 dzień (5 godzin lekcyjnych)
Ramowy program szkolenia:
Lp. Tematyka Metoda pracy Liczba godzin zajęć
1. Charakterystyka form sprzedaży żywności z gospodarstwa w ramach krótkich łańcuchów dostaw:
‒ sprzedaż bezpośrednia,
‒ dostawy bezpośrednie,
‒ rolniczy handel detaliczny,
‒ handel detaliczny,
‒ działalność marginalna, lokalna i ograniczona,
wymogi z zakresu prawa przedsiębiorców i prawa podatkowego.
2. Formy prawne współpracy w ramach łańcucha żywnościowego.
Organizacja i tworzenie lokalnych systemów żywnościowych.
3. Formy tworzenia sieci odbiorców (np. grupy zakupowe, sklepy przyzagrodowe, sprzedaż przez Internet, e-bazarek).
4. Marketing produktów żywnościowych z uwzględnieniem dobrych przykładów - jak zaistnieć i utrzymać się na rynku:
‒ rozpoznanie potrzeb konsumentów i trendów rynkowych,
‒ wprowadzanie produktu na rynek i jego koszty,
‒ typologia konsumentów żywności,
‒ zadania reklamy i rodzaje reklam,
‒ marketing kreowany w Internecie:
• witryna internetowa, reklama w wyszukiwarkach internetowych (np. w Google),
• portale społecznościowe np. Facebook, Youtube, Twitter, Instagram, Pinterest,
• strony kulinarne (artykuły sponsorowane i reklama na blogach oraz portalach),
• marketing szeptany na portalach społecznościowych - efekt wirusowy,
‒ marketing – inne formy:
• degustacje i organizowanie spotkań w miejscach spotkań grup społecznych charakteryzujących się wysoką świadomością konsumencką,
• warsztaty dla konsumentów, blogerów kulinarnych,
• pokazy kulinarne i warsztaty dla restauratorów i firm cateringowych,
udział w targach, wydarzeniach itd.
2 dzień (5 godzin lekcyjnych)
Ramowy program szkolenia:
1 • Sprzedaż żywności przez Internet, w tym:
• przepisy prawne,
• zakładanie sklepu internetowego (wybór grupy docelowej, wizja sklepu, funkcjonalności, dostawy),
• przygotowanie oferty sprzedaży.
Przepisy, które bezpośrednio odnoszą się do sprzedaży w sklepie internetowym:
• ustawa o świadczeniu usług drogą elektroniczną,
• ustawa o prawach konsumenta (uwzględnienie reklamacji i zwrotów),
• ustawa o ochronie danych osobowych,
• prawo telekomunikacyjne,
• kodeks cywilny
2 Wymagania higieniczno - sanitarne przy organizacji sprzedaży.
3 Znakowanie produktów żywnościowych:
‒ obowiązkowe ogólne wymogi,
‒ dodatkowe informacje dot. żywności produkowanej w systemach jakości, bez GMO, produkt polski i produkty tradycyjne.
4 Skracanie łańcucha dostaw w praktyce (różne przykłady zorganizowanych form sprzedaży, indywidualnych i grupowych).
Wytyczne dla trenerów:
1. Każdy z trenerów/ wykładowców (pracowników naukowych lub pracowników badawczo-technicznych instytutów badawczych) wykształcenie wyższe z zakresu:
• specjalista ds. rolnictwa, ekonomiki rolnictwa
a) osoba posiadająca wykształcenie wyższe, czyli ukończone studia na kierunku: rolnictwo, ekonomika rolnictwa, ogrodnictwo, zootechnika, weterynaria, technologia żywności i żywienie człowieka lub inny kierunek studiów wyższych, obejmujący przedmioty z dziedziny nauk rolniczych w wymiarze co najmniej 60 punktów ECTS lub studia podyplomowe, obejmujące przedmioty z dziedziny nauk rolniczych w wymiarze co najmniej 30 punktów ECTS;
b) Wykładowca/szkoleniowiec zrealizował łącznie co najmniej 15 godzin szkoleniowych z zakresu nauk rolniczych (w okresie od grudnia 2019 do grudnia 2022) lub posiada minimum 3 lata zatrudnienia w charakterze pracownika naukowego lub pracownika badawczo-technicznego w instytutach badawczych, prowadzących badania w obszarze nauk rolniczych w zakresie związanym z tematyką prowadzonych zajęć;
c) Dodatkowo jeżeli specjalista nie jest zatrudniony na uczelni wyższej musi spełnić warunek uczestnictwa w co najmniej 1 szkoleniu z zakresu rolnictwa w terminie grudzień 2019 - grudzień 2022 (do wykazania niezbędne jest zaświadczenie lub świadectwo ukończenia szkolenia);
lub
• specjalista ds. marketingu lub zarządzania
a) osoba posiadająca wykształcenie wyższe z zakresu marketingu, reklamy, ekonomii lub zarządzania, gdzie za to wykształcenie należy uważać ukończenie studiów na kierunku: marketingu, ekonomia, ekonomika rolnictwa, zarządzanie lub inny kierunek studiów wyższych obejmujący dyscypliny: ekonomia i finanse oraz nauki o zarządzaniu i jakości w wymiarze co najmniej 60 punktów ECTS lub studia podyplomowe, obejmujące dyscypliny: ekonomia i finanse oraz nauki o zarządzaniu i jakości, w wymiarze co najmniej 30 punktów ECTS;
b) Wykładowca/szkoleniowiec zrealizował łącznie co najmniej 15 godzin szkoleniowych z zakresu marketingu (w okresie od grudnia 2019 do grudnia 2022) lub posiada co najmniej 2 letnie doświadczenie zawodowe związane z marketingiem lub posiada minimum 3 lata zatrudnienia w charakterze pracownika naukowego lub pracownika badawczo-technicznego w instytutach badawczych, prowadzących badania w obszarze nauk rolniczych w zakresie związanym z tematyką prowadzonych zajęć;
c) Dodatkowo jeżeli specjalista nie jest zatrudniony na uczelni wyższej musi spełnić warunek uczestnictwa w co najmniej 1 szkoleniu z zakresu rolnictwa w terminie październik 2019- grudzień 2022 (do wykazania niezbędne jest zaświadczenie lub świadectwo ukończenia szkolenia);
lub
• specjalista ds. IT
a) osoba posiadająca wykształcenie średnie informatyczne lub wyższe informatyczne lub pokrewne (m.in. technologie informatyczne, edukacja techniczno-informatyczna, telekomunikacja, techniczne zastosowanie Internetu, teleinformatyka);
b) Ponadto, wykładowca w ciągu ostatnich 3 lat zrealizował co najmniej 2 projekty dotyczące zakładania sklepu internetowego;
c) Posiada co najmniej 2 letnie doświadczenie zawodowe w prowadzeniu i rozwijaniu serwisu www lub posiada minimum 3 lata zatrudnienia w charakterze pracownika naukowego lub pracownika badawczo-technicznego w instytutach badawczych, prowadzących badania w obszarze nauk rolniczych w zakresie związanym z tematyką prowadzonych zajęć;
lub
• specjalista ds. wymagań higieniczno-sanitarnych
a) osoba posiadająca wykształcenie wyższe, czyli ukończone studia na kierunku: rolnictwo, ekonomika rolnictwa, ogrodnictwo, zootechnika, weterynaria, technologia żywności i żywienie człowieka lub inny kierunek studiów wyższych, obejmujący przedmioty z dziedziny nauk rolniczych w wymiarze co najmniej 60 punktów ECTS lub studia podyplomowe, obejmujące przedmioty z dziedziny nauk rolniczych w wymiarze co najmniej 30 punktów ECTS;
b) Specjalista zdobył co najmniej 2 letnie doświadczenie zawodowe na stanowisku wymagającym wiedzy odnośnie wymagań higieniczno-sanitarnych przy prowadzeniu przetwórstwa żywności w gospodarstwie rolnym (RHD, MOL, sprzedaż bezpośrednia) lub jej sprzedaży np. w Inspektoracie Weterynarii lub Inspektoracie Sanitarnym lub posiada minimum 3 lata zatrudnienia w charakterze pracownika naukowego lub pracownika badawczo-technicznego w instytutach badawczych, prowadzących badania w obszarze nauk rolniczych w zakresie związanym z tematyką prowadzonych zajęć;
c) Dodatkowo jeżeli specjalista nie jest zatrudniony na uczelni wyższej musi spełnić warunek uczestnictwa w co najmniej 1 szkoleniu z zakresu rolnictwa w terminie grudzień 2019- grudzień 2022 (do wykazania niezbędne jest zaświadczenie lub świadectwo ukończenia szkolenia);
Zapraszamy do współpracy trenerów na terenie województw wielkopolskim oraz łódzkim. Zatrudnienie na podstawie umowy zlecenie lub B2B.
Zainteresowane osoby prosimy o przesyłanie zgłoszenia na adres e-mail: @
tel. +48 451 - pokaż numer telefonu -
Sprawdź zainteresowanie tym ogłoszeniem
Wyświetlenia
Data dodania
Ostatnio widziany
Obserwujących
Liczba aplikacji
Powiadom o podobnych ogłoszeniach
Lokalizacja: Warszawa w promieniu 25 km
Kategoria: Praca » Dam pracę » Inne
Chcę otrzymywać powiadomienia o nowych ofertach
To ogłoszenie jest archiwalne i może być nieaktualne.
Firma szkoleniowa
Konto firmowe
Na Lento.pl od 25 sty 2023
Strona użytkownika
Obserwujesz ofertę
- Wypromuj ogłoszenie
- Zgłoś naruszenie
- Drukuj ulotkę
- Edytuj/usuń ogłoszenie
- Udostępnij ogłoszenie
- Dodaj na Facebook